22 september, 2007

Vet du! Bloggpaus.

Det är bäst om jag tar en paus, tror jag. Som du märker har det gått ett tag sedan jag skrev det senaste skivtipset.

Jag har annat att stå i, viktigare saker som tar min energi just nu, härligheter som aldrig kommer att komma tillbaka. Bloggande får aldrig kännas som en press. Det märker läsaren.

Titta tillbaka en annan gång. När du minst anar det är jag tillbaka igen. När vet jag inte nu. Om du vill kan du skicka ett mejl (adressen till höger) så meddelar jag när jag uppe i bloggsadeln igen.

Välkommen tillbaka.

Martin

18 augusti, 2007

Frog Eyes: Tears of the Valedictorian

Look no further om du tycker om skrammelindie, för här får du en bra dos. Och om du har som princip att bara lyssna på den kanadensiska vågen så är detta din lyckliga dag.

Frog Eyes är bandet som aldrig riktigt lyfts upp till skyarna; de lägger precis bakom tätklungan, och når liksom aldrig riktigt ända fram. Men när man sen efter säsongen summerar poängen så visar det sig att de ändå har hamnat på pallen, genom hårt och enträget arbete.

Efter sammanlagt fyra album har de fått en trogen skara fans som gillar deras folkinspirerade indierock. Och hur är den då? Jo, den är schysst brötig och speedad, full av energi. Bandmedlemmarna håller ihop det bra, och skapar något som kan liknas vid organiserat kaos. Och högst upp står Carey Mercer som med ödesmättade texter och desperat uttrycksfull röst manar på sina styrkor.



12 augusti, 2007

Wildbirds & Peacedrums: Heartcore

Diversifiering är kul! Det bevisar Miriam Wallentin och Andreas Werlin när de hämningslöst blandar pop, blues, soul, jazz, folkmusik, breakbeats och ljudkonst.

Helheten de bygger trots att de kastar sig hej vilt mellan genrerna gör att man nästan får lust att kalla dem ett konceptband, men det låter bara som ett skällsord.

Musiken utgår från Miriams sång och Andreas percussionspel, och ovanpå detta lägger de sina andra ljud, såväl elektroniska som akustiska, och utvecklar det enkla och okomplicerade till en finurlig väv av fantastiska melodier.

Wildbirds & Peacedrums på MySpace

PS Imorgon spelar Final Fantasy-Owen i amfiteatern i Pildammsparken i Malmö. Missa inte. DS

06 augusti, 2007

Stars of the Lid: And Their Refinement of the Decline

Det är svårt att få grepp om den här skivan. Det är kanske ett storverk, men också ett stort verk som med sin minimalism och känsla för detaljer suger musten ur en under de två timmar det tar att lyssna genom skivan. Men samtidigt så fungerar den också som en lätt fond i bakgrunden. Musiken är oändligt svävande vacker, helt instrumental med närapå sakral känsla.

Det är en filmisk känsla som omfamnar en, med flygelhorn, cello och violin. Det handlar om sagokompositioner som sakta och försiktigt tassar sig fram. Det finns mycket att upptäcka; ibland är man mitt i musiken för att i nästa ögonblick känna att den är ogreppbar och på distans. Musiken är på en och samma gång både lättfattlig och komplicerad att ta in.

Den dynamiken är spännande.

Stars of the Lid på MySpace

01 augusti, 2007

Apparat: Walls

Tyske electronicamästaren och skivbolagsbossen Sascha Ring rensade sin hårddisk och ut kom ett riktigt konsekvent och väl sammanhållet album. Inte särskilt förvånande dock: samarbetet med Ellen Allien 2006 på Orchestra of Bubbles var väldigt lyckat.

Ring kommer från technovärlden, men den sidan har han tonat ned kraftigt på Walls där han arbetar mer med klassiska poplåtstrukturer, sång och akustiska instrument än tidigare.

Beatsen finns kvar i mjukare tappning, men då och då bränner det till tillsammans med elektroniskt genererade mattor, stråkar och rundgång som sammantaget ger en inte obetydlig shoegazingkänsla. Detta blandas upp med den mer djupsinniga electronican av ambientkaraktär som man förknippade honom med tidigare.

På fyra av spåren medverkar Raz Ohara, men det är Rings musik och inte sången som spelar huvudrollen, även om den stöper om musiken till skön electrosoul. Detta är ett givet electronicaalbum för 2007.

Du kan lyssna på hela skivan på Apparats MySpace

28 juni, 2007

Gone fishing. Men först några skivtips.

Ja vänner, nu är det dags för mig att ta semester, och då gör jag det från bloggen också.

Innan jag tar ledigt vill jag ge er några skivtips som ni själva kan kolla upp, så återkommer jag med mer ingående texter om dem efter sommaren. Så, googla på följande:

  • Frog Eyes: Tears of the Valedictorian
  • People Press Play: People Press Play
  • Stars of the Lid: And Their Refinement of the Decline
  • Apparat: Walls
  • Wildbirds & Peacedrums: Heartcore
  • Of Montreal: Icons, Abstract Thee
  • Ström: Ny musik för landssorg

Ha en riktigt skön semester, så ses vi i augusti!

Martin

21 juni, 2007

Montag: Going Places

Det kanadensiska musikundret var inte en tillfällig fluga; det fortsätter uppåt, framåt. En av de som rider på vågen – och som har varit med och skapat den – är Antoine Bédard, aka Montag. Med hjälp av Au Revoir Simone, Final Fantasy-Owen, M83-Anthony och flera andra gäster har Montag skapat en liten pärla till el-popplatta.

Det är alltid ett vågspel att samarbeta med många olika gästartister – resultatet blir ofta spretigt, särskilt om man som i det här fallet låter gästerna sätta ganska stor prägel på innehållet. Men sättet Montag får ihop helheten är imponerande. Istället för att skivan sticker iväg i många olika riktningar så ger gästerna extra dimensioner till sina respektive låtar.

Ibland känns det som vi har hört electro-/synth-/laptop-pop till leda, men så dyker det upp en sån här skiva och då återfår man hoppet igen.

Montag på MySpace

18 juni, 2007

Chris Garneau: Music for Tourists

Kära läsare, kolla in den här skivan. Chris Garneaus pianobaserade popmusik med singer/songwriter-touch letar sig lugnt och stilla in i ditt sinne. Sätt dig ner, slappna av och ta in den. Det är lättillgänglig och enkel musik som växer, oavsett när det är med vaggviseton eller om det handlar om döden.

Garneau har en känslig och nästan sårbar röst som öppnar upp musiken extra mycket. Hans sång ackompanjeras av lugnt pianospel och stråkar.

Produktionen är helt självutlämnande, även tekniskt: varje andetag hörs, ja man hör till och med när hans läppar skiljs åt och munnen öppnas.

OK, detta är inte musik som du ska lyssna på om du är riktigt partysugen eller när du vill få ut ilska ur kroppen. Men vid alla andra tillfällen funkar den nog. Slit inte ut den, bara.

Chris Garneau på MySpace

13 juni, 2007

Jojje Wadenius: Goda' Goda’

Okejrå, man blir visst lite påverkad av att få barn. Därför ska jag plåga er, mina kära läsare, med ett barnskivetips. Men det är något så unikt som en barnskiva som även fungerar utmärkt på vuxna. Faktum är att jag köpte den här långt innan Vidar ens var påtänkt. Sådeså.

Goda’ Goda’ är verkligen barnskivornas barnskiva, med musik av Jojje och texter av Barbro Lindgren. Den är inspelad 1969 och då var Wadenius bara typ 24. Fascinerande.

Man får lite sådär lagom proggkänsla av skivan och den svänger faktiskt nåt djävulskt då och då, särskilt när Jojje sjunger med i sina solon. Det är starka spår rakt genom: Mitt sår, Mitt lilla barn (den är förmodligen bäst – riktigt rörande!) och Jag har en äng. Dessutom har den version av skivan som släpptes 2001 några bonusspår, bland annat signaturmelodin till Kalles klätterträd. Funkar utmärkt på dansgolvet – jag lovar!

Mitt lilla barn (mp3)

06 juni, 2007

Misha: Teardrop Sweetheart

”Oj, vad detta lät som Beatles”, sa Livia när jag spelade en av låtarna igår, och visst, någon gång låter det som Misha har snott rakt av. Helt ogenerat. Men de är i så fall inte först. Och Beatles är inte heller ensamma om att vara drabbade. Jag hör till exempel en del Bowie. Och The Postal Service-fansen lär nog också känna igen sig då och då. Dessutom misstänker jag att duon har lyssnat en del på sina Hot Chip- och Junior Boys-skivor.

New York-bosatta taiwaneserna Ashley Yaos och John Chaos pop på elektronisk grund är just en salig blandning av olika influenser, och musiken som de levererar är mjuk, rak, ren och skön. Skivan innehåller en rad olika stickspår som gör att resultatet aldrig blir tråkigt.

Känns som detta kan bli en bra sommarskiva.

Misha på MySpace

02 juni, 2007

Popsicle: Lacquer

När vi satt i stadsparken i Lund i trean på gymnasiet och drack ljummen bubblig Lambrusco innan konserten visste vi inte vem Popsicle var. Det som var viktigt den här kvällen på Mejeriet var Atomic Swing.

Tidigare på dagen hade jag ändå chansköpt Lacquer; Atomic Swing kunde ju inte dra med sig vilket skitband som helst, resonerade jag. Popsicles spelningen innebar inget publikfrieri precis – det var shoegazing på hög nivå – men det var bra och tungt.

Jag sov över hos Johannes efter konserten. Innan vi la oss pratade vi om kameror och spelade skivan.

”Den låter likadant hela tiden”, sa Johannes, men musiken fastnade hos mig. Lacquer kom att bli lite av ett soundtrack för mig det efterföljande halvåret.

När jag nu 15 år senare lyssnar på skivan igen sköljer gamla gymnasieminnen över mig. Lacquer var speciell, inte bara för mig, utan för hela indiesvängen i Sverige. Tillsammans med bland andra Wannadies och This Perfect Day banade de vägen för den svenska indiepopvågen, och Popsicle var de som bäst utnyttjade gitarrmattorna och skapade de bästa popmelodierna. Lacquer innehåller en lång rad starka låtar: Sandy, Hey Princess, Undulate, How Come We… På efterföljande plattan Abstinence hade magin försvunnit.

Men Lacquer håller än. Om den gör det mest av nostalgiska skäl? Kanske, men det spelar ingen roll. Popmusik ska spegla sin tid – det är en del av definitionen av begreppet – och för mig är Lacquer, tillsammans med några andra skivor, synonymt med nittiotalets första år.

26 maj, 2007

Sonny Rollins: några skivtips

Det var länge sen jag tipsade om jazz (om man inte räknar Flanger), trots att jag ett tag nästan uteslutande lyssnade på jazz. Men det var ju i och för sig ett antal år sen.

Jag kunde så klart inte undgå att se att tenorsaxofonisten Sonny Rollins fick Polarpriset, och det var ju kul för honom. Om du inte är bekant med Rollins och vill utforska hans musik kan jag passa på att ge några rekommendationer från min skivsamling.

Here it goes, kronologiskt.

  • Saxophone Colossus från 1956. Räknas allmänt som hans kanske bästa skiva. Och ja, den är väl bra, men min personliga uppfattning är att jazzens storhetstid faktiskt var på sextiotalet.
  • Newk’s Time från 1957: Blue Note-inspelning med mycket hard-bop.
  • The Bridge från 1962 (äntligen sextiotal!). En bra och lättsmält skiva som spelades in efter ett treårigt (tror jag att det var) uppehåll.
  • East Broadway Run Down från 1966: tre lite ruffa spår på 20, 12 och 6 minuter som är riktigt bra.
  • Next Album från 1972: ännu ett comeback-album, nu efter ett sex år långt uppehåll. Svänger skönt.
  • Dessutom säger tydligen jazzkännarna att Way Out West är obligatoriskt, men den skivan har jag inte.

Så där ja, det kändes skönt.

22 maj, 2007

Lou Reed: The Blue Mask

Jaha, här sitter man som man gjorde pre-millenium, det vill säga med uppringd modemuppkoppling istället för bredband. Detta på grund av att Tele2 inte klarar av att göra en uppgradering av bredbandet med mindre än en veckas (and counting) uppehåll. Och eftersom detta känns som stenåldern kan jag ju passa på att skriva om en gammal skiva. (OK, den övergången var inte mitt i prick. Men skivan är det.)

Transformer bör vara ett obligatorium i alla skivsamlingar, men Lou Reed är så mycket mer än just den skivan och Velvet Underground. Kolla till exempel in The Blue Mask.

På skivan från 1982 kom Reed tillbaka på allvar efter ett antal år på dekis (såväl musik- som missbruksmässigt), och här visar han upp en mycket fokuserad sida av sig själv med klassisk gitarr/gitarr/bas/trummor-sättning där han själv plockade upp elgitarren igen.

Albumet visar på stor känslighet, både vad gäller själva musiken och texterna. Det är självutlämnande och Lou Reeds släpiga röst låter skönt dekadent. Låtarna rymmer såväl ilska som ren kärlekspoesi.

Bästa låten? Svårt att säga, men om jag bara får välja en är det förmodligen The Day John Kennedy Died.

18 maj, 2007

Merz: Merz

Conrad Lamberts hyllade debutplatta från 1999 har nu getts ut av Grönland igen. Med följer också en extra skiva med tidigare osläppt material från inspelningen och en del remixar.

Jag måste säga att jag gillar Loveheart från 2006 bättre, men allt som man kan komma över från Merz måste slukas (en ny skiva är på gång, förresten!). Här förlitade Lambert sig mer på drum'n'bass-beats och en högre grad av elektroniska inslag istället för sin egen förmåga att skapa stämningar och rytmer på det självklara och avskalade sätt som han sedan gjorde på Loveheart.

Skivan håller fortfarande hög klass, och man förstår verkligen varför det blev en sådan hajp kring Merz (en hajp som för övrigt fick honom att bokstavligen talat gömma sig). Den spretar lite mer än Loveheart, men den är ändå väldigt bra. Dessutom har det ju faktiskt gått en del år sedan 1999, och skivan fungerar som ett ypperligt tidsdokument.

Så: uppdatera din katalog med hans debutskiva, det är både du och Merz värda.


10 maj, 2007

Colleen: The Golden Morning Breaks

I väntan på Colleens nya album som kommer nu i maj är det värt att tipsa om hennes förra som med rätta blev såväl omskrivet som uppskattat.

Debuten Everyone Alive Wants Answers från 2003 innehöll en förunderlig mix av samplingar och egenskapade ljud. På uppföljaren utelämnade Cécile Schott samplingarna helt för att i stället sätta ihop ett magiskt pussel av ljud från bland annat celloplock och speldosor som hon själv spelade in. Hon gick helt enkelt från syntetiskt till organiskt.

Resultatet är enastående vackert. Det tar lyssnaren någon helt annanstans, till en drömsk, mjuk, skön och varm plats. Ibland väntar man på att Bambi ska titta fram, men som tur är blir musiken aldrig riktigt så vän.

Colleen på MySpace

05 maj, 2007

Panda Bear: Person Pitch

Ja, den är bra. Mycket bra till och med. Och eftersom jag är långt från först att recensera den här skivan så känns det ju onödigt att lägga tid på att skriva ännu fler kreativa saker om den. Allt är förmodligen redan sagt, till exempel här, här och här.

Här står också lite om skivan, likaså här. Här kan du läsa lite mer, och här och här och här och här. Och här.

Om du är sugen på mer läsning kan du klicka här eller här. Och någon blir arg om du inte läser här. Här är en annan text, och den är inte den samma som här. Och om du tyckte att den texten var intressant kan du ju läsa här och här och här också.

Om du har glömt vilken skiva det handlar om kan du kolla här. Det är samma som det skrivs om här och här och här. Eller så kan du kolla in killens MySpace här.

Såja, gå nu och köp.

01 maj, 2007

Windmill: Puddle City Racing Lights

Titta hit, ännu ett fynd som borde platsa på 2007 års lista över bästa skivor.

Matthew Thomas Dillons falsettröst skär genom märg och ben, och ackompanjeras av ömtålig musik som verkligen når fram. Det är en ambitiös skiva som räcker hela vägen, med storslagna stråkbestrukna arrangemang uppblandade med tillbakadragna pianoslingor.

Ibland låter det lite The Flaming Lips, ibland Arcade Fire. Men mest av allt låter det mycket bra. Det är oupphörligen fängslande musik.

Windmill på MySpace

26 april, 2007

Loney, Dear: Loney, Noir

Jag har noterat att även Loney, Noir har fått riktig distribution, precis som Sologne. Loney, Dears utgivning var ju tidigare baserad på hembrända skivor och hemmapulade omslag.

Men det börjar ta fart nu, och det med rätta. Allt fler upptäcker hans musik och hans turnéschema utomlands är riktigt tufft.

Jag har sagt det tidigare och jag säger det igen: Sveriges bästa pop görs av Emil Svanängen – den är mjuk och skön; helt enkelt snäll på ett mycket bra sätt. Missa honom inte nu när han dyker upp i Sverige för att göra några spelningar.

Allt han rör vid blir till guld, så är även fallet med Loney, Noir. Lyssna på Martin: var en god musikälskare och köp Emils skivor.

Loney, Dear på MySpace

25 april, 2007

Presstopp: en ny människa har kommit till världen

Jag frångår nu mina principer att endast skriva om musik för att stolt berätta att jag och Livia har blivit föräldrar till en oändligt fin son (andra tycker kanske att han är som vilka andra bebisar som helst, men det håller jag så klart inte med om).

Han föddes i söndags morse, 3365 gram tung och 49 cm lång, efter hårt arbete av mamma under cirka 6 timmar.

Jag ska försöka uppdatera bloggen med skivtips så ofta andan faller på, men just nu är det inte prio ett! Som tur är har jag ett par på lager.

Vi hörs!
Martin

21 april, 2007

The Apples in stereo: New Magnetic Wonder

Det här har man hört förr, känns det som. Det är helt enkelt klassisk solskenspowerpop som The Apples in stereo presterar på sitt sjätte studioalbum. Och alla gamla indiefans jublar som vanligt när något av Elephant 6-banden släpper nytt. Med rätta.

I början känns det som de drar det lite för långt – plötsligt så låter det alldeles för mycket skaterock för min smak. Men sedan hittar de gradvis rätt bana. Och det är kanske det som är styrkan, men också som i skaterockens fall, svagheten: det är en salig och härlig blandning av stilar på skivans 24 spår, lika brokig som omslaget. Från rock till Air-liknande elektronikainslag och Belle and Sebastian-tweepop, allt med hög hitfaktor.


15 april, 2007

Efterklang: Under Giant Trees

Danska Efterklang kittlar våra sinnen med ett litet mellanspel i begränsad upplaga (ny fullängdare kommer i höst).

Den fem spår långa ep:n innehåller låtar som skrevs speciellt för turnén som följde på den kritikerrosade fullängdsdebuten Tripper. Styckena blev uppskattade av både bandet själva och publiken, och nu har de alltså släppts på skiva – förpackade i jäkligt schysst omslag.

Efterklang skapar alltid väldigt fascinerande ljudbilder. Här har knastret tagit ett steg tillbaka, och istället tar stråkarna (genom isländska stråkkvartetten Amina) och ljudmattorna mer plats. Musiken är såväl storslagen som melankolisk; minimalistisk, lugnande och svulstig på samma gång.

Efterklang på MySpace
Efterklangs webbplats

11 april, 2007

CocoRosie: The Adventures of Ghosthorse and Stillborn

Skynda er, de är här nu! Dessutom i en delvis annan skepnad än tidigare – den nya skivan är mer genomarbetad än de två tidigare, men med samma naivt putsade fasad. Det känns välkommet med blandningen av trams (eller är det att gå får långt att kalla det för trams?) och stor seriositet. Systrarna blandar barnvisor med skräckisar, känns det som. Effektsökeri? Kanske det. Mig lurar de i alla fall.

Som vanligt byggs musiken upp av piano, harpa, gitarr, leksaksinstrument, beats och diverse mysko ljud. Det som kanske är mest fascinerande är kontrasten mellan systrarna och deras röster. Live blir det ännu mer påtagligt när man ser hur olika de agerar och beter sig.

Man känner igen systrarna väldigt tydligt – de har lyckats skapa sin egen lilla nisch i indiefolktronican som de förvaltar så väl, så väl. Och inom sitt lilla fack lyckas de variera sig väldigt mycket, så att varje skiva rymmer små nya upptäckter för varje spår man vandrar genom.

CocoRosie på MySpace

09 april, 2007

Le Bombe: Min Så Kallade Soul

Hihi, det här är riktigt roligt! Och bra.

Musiken från Le Bombe, det vill säga 28-årige malmöbon Martin Karlsson, liknar inget jag har hört innan. Det är en sanslös blandning av Möllan, skånska, påpp, nutidspoesi, naivitet, soul, socialrealism, r&b, blipp-blopp, ja till och med ett stänk eurodisco, och genialitet. Det sistnämnda gränsar ofta till galenskap, vilket på ett befriande sätt kan tyckas komma till uttryck på Min Så Kallade Soul.

Det är helt hämningslöst. Så skapas ny musik.

Naff sädd: lyssna själv.

Bomben på MySpace
Le Bombes webbplats

05 april, 2007

Radical Face: Ghost

Detta är inte singer/songwriter (som vissa av någon anledning påstår) – och fastän det inte är det är det också mycket mer än så.

I sitt gamla trähus (ja, man hör de knarriga golvplankorna) andas liksom Ben Cooper fram textraderna med sin lite nasala röst i luftiga arr. Det är musik så full av detaljer att man upptäcker nya saker och nya rum hela tiden, samtidigt som han bygger en skön och komplett rymd.

Ghost innehåller allt från bombastiska mattor och marschtakt till viskande mjuka bitar, allt uppbyggt med akustisk gitarr, handklapp, piano, dragspel, banjo (härligt!), bas med mera.

Han tar sig på stort allvar, det märks. De flesta 24-åringar skulle nog bara uppfattas som lillgamla och brådmogna om de försökte sig på något sådant här, men Cooper ror det i land.

Radical Face på MySpace

01 april, 2007

Fujiya & Miyagi: Transparent Things

Häng med! Biff – och inte bara han – spår att detta är ett band som kommer att ta mycket plats i strålkastarljuset 2007. [Ledsen att jag pratar om mig själv i tredje person. Jag ska sluta med det.]

Själv är jag inte jättehemma på krautrock, men om du vill ha en lightversion i engelsk trioversion är det här du ska leta. Tänk Neu och Kraftwerk, kanske med en gnutta Stereolab, lägg till lite punkfunk då och då, så hamnar du ungefär i rätt härad. Det är helt enkelt en skön blandning av krautrock, pop och lite inblandad disco.

Visst, skivan är egentligen varken särskilt utmanande eller innovativ, men på det hela en mycket trevlig bekantskap med mycket latent energi inbyggd. Kidsen kommer att älska detta på dansgolvet.

24 mars, 2007

Flanger: Spirituals

Vänta bara. One of these days kommer jag att sluta tjata om Burnt Friedmans storhet. Men inte riktigt än. De olika samarbeten som han ger sig in i gör att spännvidden i det som kommer ur högtalarna blir stor. Han är ett geni som flyttar fram positionerna för varje nytt äventyr han ger sig in i.

Ta till exempel projektet Flanger, och mer specifikt skivan Spirituals. Jag är själv en (före detta) jazznörd, och mitt hjärta slog lite snabbare när jag fick korn på den här skivan. Egentligen tycker jag att jazzens glansperiod var på sextiotalet och att den så kallade tradjazzen mest är till för äldre gubbar som inte vet bättre.

Men här på sin fjärde skiva har Burnt Friedman och kamraten Uwe Schmidt tagit ut svängarna genom att stöpa om swing-, dixieland- och new orleansjazzen tillsammans med moderna influenser och inspelningstekniker. Och plötsligt förstår jag de gamla gubbarna. Delvis i alla fall.

Musiken rymmer fantastiskt mycket glädje, men också en stor portion molltoner. Brötiga bleckblåsinstrument blandat 00-talsinslag, och stenkakor som har fastnat. Ibland känns Django Reinhardt väldigt närvarande. Det är gamla hederliga ”analoga” instrument i skön förening med modernt musikskapande.

Flanger på MySpace (ej officiell)

18 mars, 2007

Milosh: Meme

Kanadicken Michael Milosh använder ett lätt anslag i sitt musikskapande, och sjunger sina kärlekskranka hjärta och smärta-texter mjukt och viskande. Hans popelectronica på förra årets Meme är skön, men dissonanser saknas inte; just dessa blir en skön kontrast till hans tillbakadragna sång, vackra harmonier och synthmattor.

Och så drar skivan ibland också mot r&b- och soul-hållet. Det känns riktigt fräscht – ibland verkar indiefolket dra sig för att göra detta, men för Milosh gör det att hans musik får en extra känslodimension. Milosh själv sitter kvar under korkeken och fortsätter lugnt att visksjunga sina mjuka låtar som då och då tuffar till sig så där lite lagom.

Milosh på MySpace

13 mars, 2007

Ass: Ass

Ja, herregud. Jag har visst fastnat i något slags hjulspår här. Jag verkar ha någon mystisk svaghet för ensamma musiker. Men om ni till äventyrs inte har tagit del av Andreas Söderströms rikedomar från i höstas så är det faktiskt dags nu.

Lugnt och stilla tar han lyssnaren till sin egen värld som verkar gå lite i slowmotion. Med plock på gitarren och elektroniska ljudmattor blir allt skönt och bra.

Jag känner faktiskt inte för att försöka mig på en beskrivning av hans musik mer än så. Du får helt enkelt lita på mig. Eller så kan du besöka Dotshop: där hittar du en del av hyllningskören, från sopran till bas.

Ass på MySpace

06 mars, 2007

Explosions in the Sky: All of a Sudden I Miss Everyone

Instrumentala postrockhjältarna i Explosions In the Sky är tillbaka, till mångas förtjusning. Till min också visade det sig, trots att jag inte är särskilt inlyssnad på dem sedan tidigare. Postrock, förresten: tänk Sigur Ros och Mogwai så hamnar du ungefär i samma fack.

På All of a Sudden I Miss Everyone kastas du från stillhet och lugn till bombastisk rock med ylande gitarrer. Och sedan tillbaka igen via tempoväxlingar och ständiga gitarrcrescendon och -diminuendon.

Det är de stora känslorna som gäller, med stor inbyggd dramatik. Man färdas från en daggbestänkt äng med många fina blommor på (och en kossa) ända in i stormens öga. Fram och tillbaka, i typ 44 minuter.

Explosions in the Sky på MySpace

01 mars, 2007

ST: People I Barely Know

Man ska sitta hemma och göra sin pop med elektroniska inslag. Så har även hemlige Stefan Ternemar gjort. På skivan medverkar andra också; med sånginsatser, på distans. Ljudfilerna mejlades tydligen hej vilt.

Musiken är melankolisk pop med lite folk- och postrockinslag ibland. Det är skön svensk musik som borde ha potential utomlands också.

Och i samma andetag som ST ska man tydligen nämna Khonnor, Merz och Radio Dept. Så då gör jag väl det: Khonnor, Merz och Radio Dept.

ST på MySpace

20 februari, 2007

Salem Al Fakir: This Is Who I Am

Grym debut bla bla bla. Soul bla bla Stevie Wonder bla bla, bla bla bla underbarn bla bla fiol bla fyra år. Bla bla etta på topplistan bla bla bla.

Bla bla bla spelat allt själv bla bla egenproducerat i sovrummet bla bla bla bara så underfundigt charmig bla. Jazzig pop och folkrock bla bla Jojje Wadenius bla bla så gullig. Bla bla bla bla bla kritikerrosad, 50 minuter kärlek bla bla. Bla bla bla stråkar bla blås bla bla piano. Bla bla bla.

Men det funkar. Bra jobbat.

16 februari, 2007

Of Montreal: Hissing Fauna, Are You the Destroyer?

Att sprida glädje med melankoli (eller är det kanske tvärtom?) verkar vara de indiepsykedeliska excentrikerna i Of Montreals uppgift. Samtidigt som tårarna rinner nedför kinderna förmedlar Kevin Barnes ändå den gladaste indieglampopen du kan tänka dig. Nånting hände i Norge, men jag vet inte vad. Hur som helst verkar det ha påverkat Of Montreal på något sätt.

De melankoliska texterna på fullängdare nummer åtta blandas med bra indiepop, glamrock och riktigt skön disko, komplett med stråkar och härliga basgångar. Låtarna sitter verkligen som en smäck. Då och då hettar det till ordentligt, och då är det allvar – till exempel i tolv minuter långa The Past is a Grotesque Animal.

Räkna med att du kommer höra mycket om Of Montreal i år.


12 februari, 2007

Camera Obscura: Let's Get Out of This Country

Visst, det är fortfarande vinter, och Camera Obscuras lugna rakt-på-sak-pop med små countryinfluenser smakar väldigt mycket sommar. Kanske är den därför inte så dum att lyssna på nu när man är som tröttast på kylan (ja, även här i Malmö) och mörkret.

Musiken är som vanligt snäll och dansant, och möjligtvis är det ännu mer sextiotalskänsla över den jämfört med tidigare skivor. The Supremes spökar på allvar.

Jari Haapalainen från The Bear Quartet har producerat, och Belle and Sebastian-likheterna är ganska stora. Skottarna levererar stämsång, stråkar, solsken och dans.

Camera Obscura på MySpace

06 februari, 2007

Nine Horses: Money for All

Som du kanske vet så gillade jag Nine Horses skiva Snow Borne Sorrow väldigt mycket. Dessutom är jag ständigt fascinerad av den tredjedel av Nine Horses som utgörs av Burnt Friedman. Därför var det trevligt att se att bandet nu har släppt en skiva med ett par nya spår samt ett antal ommixningar av gamla låtar signerade den nyss nämnde tysken.

David Sylvians djupa röst är som vanligt helt fängslande och Stina Nordenstams sopran blir på Money for All en än mer effektfull kontrast till hans röst. Friedmans ommixningstrolleri är fantastiskt. Han låter musiken behålla sitt ursprung, men låtarna får ett nytt djup och så svänger det faktiskt mer än tidigare! Basen får lite mer plats och hjälper till att skapa en helhetskänsla som gör att musiken håller ett tag till, i väntan på Snow Borne Sorrows riktiga uppföljare.

Smakprov på alla låtar finns på Dotshop

01 februari, 2007

Roxy Music: Country Life

Classic stuff, från samma år som jag föddes (-74). Brian Ferry var svag för soulmusik och lite så där lagomrockig, medan Brian Eno var mer avancerad och experimentell. Det märks att Roxy Musics fjärde album Country Life kom till efter Enos avhopp. Musiken är rakt på, samtidigt som den i alla fall med den tidens mått mätt får betraktas vara avantgarde i all sin experimentella konstrockpoppighet.

Men faktum kvarstår: om du bara ska köpa ett Roxy Music-album så är det detta. Det innehåller majestätisk musik och glammig pop och rock.

Värt att notera är väl att albumet har lika mycket ikonstatus på grund av sitt omslag som på grund av musiken som finns gömd i konvolutet. Smakfullt och snyggt eller inte? Döm själva.

27 januari, 2007

Helios: Eingya

Det här är musik i filmiskt och episkt format. Med stora men lugna gester och breda penseldrag målar Keith Kenniff upp vackra ljudlandskap med piano, gitarr, trummor och elektronikaelement. Det är ett mästerverk i ambient-elektronikagenren.

Det är svårt att beskriva musiken, men den är hypnotisk, mjuk, sparsmakad, skir och ordlös. Ibland är den på gränsen att kvala in som hissmusik, men på något magiskt sätt lyckas Helios hela tiden hålla balansen och bara låta musiken vara vacker och fängslande.

Helios MySpace

20 januari, 2007

Karen Dalton: In My Own Time

De säger att hon lät som Billie Holiday, och jag är benägen att hålla med. Gitarren hanterade hon som en mästare, och för Bob Dylan var hon tydligen en förebild, i alla fall enligt hans memoarer. Hon gjorde bara två album, och på In My Own Time från 1970 låter hennes röst verkligen magiskt.

Det är folk, singer/songwriter och blues på hög nivå som hon presterar på skivan. Arrangemangen är enkla och jordnära – no fuss. Och just enkelheten i låtarna gör verkligen att hennes gitarrspel och röst kommer till sin rätt. Lyssna särskilt på Dino Valentis ballad Something On Your Mind – den får ditt hjärta att smälta.

Hennes debut It's So Hard to Tell Who's Going to Love You the Best finns även den återutgiven, så den bör man också ta sig tid till att lyssna på.

Dotshop finns ett par spår att provlyssna.

18 januari, 2007

Grizzly Bear: Yellow House

Det är inte alla som kan blanda americana, stämsång, lo-fi, bombastiska ljudmattor, folkmusik, banjo (jepp!), vals, symfoniska stråkar och mycket mer, och så fullständigt komma undan med det, och dessutom få det att låta som det naturligaste i världen. Ed Drostés & Co gör det, med sin musik vars karaktär någon har beskrivit som Freaky folk och psycho-folk.

Kollektivet bakom Grizzly Bear blandar intensitet med lågmäldhet på ett mästerligt sätt. Det är ambitiösa bitar som de levererar, och musiken känns ärlig och skön. Trots komplexiteten i arrangemangen och blandningen av stilar känns det aldrig pretentiöst.

Ed Drostés röst som ömsom viskar, ömsom vrålar i ditt öra svävar över allt annat i den bäst producerade gör-det-själv-musiken du har hört.

http://www.myspace.com/grizzlybear

11 januari, 2007

A Hawk and a Hacksaw: The Way the Wind Blows

Tyckte du inte om Beiruts balkanindie tycker du förmodligen inte om den här skivan. Men om du å andra sidan tyckte om Beiruts Gulag Orkestar… Ja, du fattar.

Hjärnan bakom A Hawk and a Hacksaw är Jeremy Barnes, och han har spelat tillsammans med musiker från många länder. Nu har han äntligen på allvar landat i det som slarvigt brukar benämnas Balkanmusik, som i det här fallet är sprungen från Rumänien.

Den här skivan är nämligen inspelad tillsammans med ett av de mest aktade världsmusikbanden (se där, ännu ett riktigt farligt begrepp som jag egentligen inte borde sätta i skrift), nämligen romskrumänska Fanfare Ciocarlia. Barnes åkte till Fanfare Ciocarlias hemby tillsammans med violinisten Heather Trost, och tillsammans spelade det nysammansatta kollektivet in grunden till den här skivan. Zach Condon från Beirut är också med på ett hörn.

Precis som det ska vara är detta musik med stora, yviga gester och mycket känslor. Och det svänger hårt. Det är inte alls lika mycket pop som Beirut, men på något sätt blir det ändå både rockigt och punkigt.

Ett par spår innehåller sång på engelska, men annars är det instrumentalt, med dragspel, fiol, blås och slagverk. Istället för att ha ambitionen att smälta ihop olika kulturers musik verkar det som Jeremy Barnes försöker närma sig den östeuropeiska musiken på ett öppet och lyhört sätt.

A Hawk and a Hacksaw på MySpace

07 januari, 2007

Maps: Start Something

Det här kommer att bli stort! Debut-ep:n från James Chapman lovar mycket gott.

Redan nu görs jämförelser med underbarnet Khonnor, bland annat beroende på att Start Something i likhet med Handwriting är inspelad i hemmet. Det finns andra likheter – skivan låter då och då lite khonnorsk, men med några stänk Sigur Ros och lite annat som jag inte riktigt kan sätta fingret på. Spiritualized säger vissa, men jag vet inte.

Musiken är i alla fall smäktande och skön; bra pop som är såväl akustisk som elektronisk på samma gång, i all sin anspråkslöshet.

Fullängdare kommer i år, typ i maj! Då förväntar vi oss underverk.

Maps MySpace

[Edit: rättat stavfel...]

03 januari, 2007

Yo La Tengo - I'm Not Afraid of You and I Will Beat Your Ass

Nä, skivan är inte så aggressiv som titeln kan få en att tro. Ira Kaplan och Georgia Hubley måste räknas till den amerikanska indiens verkliga veteraner. Och så här, lite på ålderns höst, sätter de en riktig stänkare rakt upp i krysset. Skivan med det långa namnet måste vara en av 2006 års bästa skivor (nej, jag tänker inte göra någon lista).

Skivan inleds och avslutas med två riktiga långkörare, den första med brötiga gitarr- och basgångar och rundgångsbröl. Däremellan underhåller de med en lång rad genuint bra popdängor som nästan genomgående känns helt tidlösa. Det känns som de lattjar med popmusikens alla attribut, dekonstruerar dem och sätter ihop dem igen till totalt jävla självklar musik.