11 januari, 2007

A Hawk and a Hacksaw: The Way the Wind Blows

Tyckte du inte om Beiruts balkanindie tycker du förmodligen inte om den här skivan. Men om du å andra sidan tyckte om Beiruts Gulag Orkestar… Ja, du fattar.

Hjärnan bakom A Hawk and a Hacksaw är Jeremy Barnes, och han har spelat tillsammans med musiker från många länder. Nu har han äntligen på allvar landat i det som slarvigt brukar benämnas Balkanmusik, som i det här fallet är sprungen från Rumänien.

Den här skivan är nämligen inspelad tillsammans med ett av de mest aktade världsmusikbanden (se där, ännu ett riktigt farligt begrepp som jag egentligen inte borde sätta i skrift), nämligen romskrumänska Fanfare Ciocarlia. Barnes åkte till Fanfare Ciocarlias hemby tillsammans med violinisten Heather Trost, och tillsammans spelade det nysammansatta kollektivet in grunden till den här skivan. Zach Condon från Beirut är också med på ett hörn.

Precis som det ska vara är detta musik med stora, yviga gester och mycket känslor. Och det svänger hårt. Det är inte alls lika mycket pop som Beirut, men på något sätt blir det ändå både rockigt och punkigt.

Ett par spår innehåller sång på engelska, men annars är det instrumentalt, med dragspel, fiol, blås och slagverk. Istället för att ha ambitionen att smälta ihop olika kulturers musik verkar det som Jeremy Barnes försöker närma sig den östeuropeiska musiken på ett öppet och lyhört sätt.

A Hawk and a Hacksaw på MySpace

1 kommentar:

Anonym sa...

För mycket Balkan och för lite pop för min smak.