29 juni, 2006

Isaac Hayes: Shaft

Who's the black private dick that's a sex machine to all the chicks? Man vet inte om man ska skratta eller gråta när man hör den textraden. Oavsett vilket är detta det album som tillsammans med Curtis Mayfields Superfly mer än andra definierade hur ett riktigt blaxploitationsoundtrack skulle låta. Framförallt är det titelspåret som har blivit en riktig klassiker.

Albumet innehåller alla de rätta attributen: wah-wah-gitarrerna, sextondelarna på hi-haten, stråkarna och diverse blås.

Tidigare har jag skrivit om Isaac Hayes mästerverk Hot Buttered Soul, som du absolut inte får missa. På Shaft är det ett spår som utmärker sig och som knyter an till Hot Buttered Souls storhet, nämligen Do Your Thing. Där gör Hayes och the Bar-Kays det de gör bäst, nämligen att bygga en svängig, funkig låt från grunden och låta den sträcka ut sig i all sin härlighet (i det här fallet i nästan 20 minuter) tills det nästan inte går att krama ut mer av den.

2 kommentarer:

Bengt Lorentzon (Lorre) sa...

Håller med dig. Texter o framtoning är ofta fåniga våld/sex/vapen-fixeringar. Men SOUNDET...DET är cooolt sexigt snyggt. Tror det var samma år Isaac Hayes gjorde sitt "Black Moses"-album. Stämningsmättad mitt-i-natten-musik. / Lorre

Anonym sa...

Ungefär som med gåslever: fåglarna tvångsmatas för att slutprodukten ska bli så bra som möjligt och det vet man om. Samtidigt är det så jävla gott så man fortsäter att käka!